Netcom ødelegger for iPhone

Nå har jeg endelig fått sett på Netcoms iTalk-abonnement og jeg må si jeg er totalt rystet over hvor lite de skjønner av bruksmønsteret iPhone er laget for.

En ting er at VG, Dagbladet og Digi rapporterer at forbrukerombudet synes abonnementet i seg selv er en dårlig deal. Netcoms kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus mener dette er er gode vilkår. Vel, det er sikkert gode vilkår for de som har et bruksmønster som passer til abonnementet. Altså: ingen. Selv ringer jeg kanskje 10 minutter i måneden. Selv med det minste abonnementet må jeg altså betale for 1000 prosent av mitt faktiske ringevolum! Skikkelig bra abonnement.

Men den store mangelen er slett ikke den vanvittige overprisingen. Det er nemlig fraværet av ubegrenset datatrafikk! Det minste abonnementet (som antakelig vil være det som er mest aktuelt for de fleste) inneholder skarve 100 MB datatrafikk i måneden. Dette må jo være regnet ut fra WAP-surfing, og ingenting annet. Bare det å hente opp forsiden på VG.no bruker 1,5 MB. Er du innom 2-3 store aviser og henter opp 4-5 artikler på hver har du fort brukt en femtedel av månedskvoten din på 10 minutters surfing.

For å ta et annet kurant eksempel: iPhone kommer jo blant annet med en egen YouTube klient for å se på videoer på YouTube. Med vanlig bitrate for YouTube-videoer på 200kbit (kilde) vil det ta deg 68 minutter og 16 sekunder med YouTube å tømme hele månedskvoten med datatrafikk! Og det aller beste? Etter dette vil det koste deg 15 kr i minuttet å se på YouTube! For de øvrige 29 dagene i måneden altså.

Eksempel 2: Åpner du forsiden på VG og 2 artikler pr dag er det alt du har kapasitet til i den "romslige" datapakken som følger med. Skal du åpne bare forsiden på Dagbladet.no utover det vil det koste deg like mye som å kjøpe papirutgaven i kiosken!

Jeg skal ha iPhone, men jeg skal absolutt ikke ha iTalk abonnement. Jeg har begynt å sjekke muligheten for å kjøpe "fri" iPhone fra de landene som tilbyr det. Det blir antakelig mye billigere enn å kjøpe telefon den ene dagen og kjøpe meg fri fra bindingstida dagen etterpå. Og norsk språk er innebygd i alle fall såvidt jeg vet.

Edit: Nå har Netcom justert litt her og der og lansert et nytt abonnement med fri data og fakturering for antall brukte ringeminutter. Det nye abonnementet var mye mer spiselig, og noe jeg antakelig hadde gått for hvis det ikke var så at jeg er nødt til å forbli hos Telenor Bedrift. Selvfølgelig blir telefonen dyr med de vilkårene, men det burde man innse bare er slik det må være. Her er altså regnestykket for "abonnementsfri" iPhone:

Bruddg. Måned Telefon 8GB/16GB Totalt 8GB/16GB
iTalk small 2400,- 399,- 1390,-/2290,- 4189,-/5089,-
iTalk medium 3000,- 699,- 690,-/1590,- 4389,-/5289,-
iTalk large 3500,- 1099,- 1,-/890,- 4600,-/5489,-
iConnect ? 499,- 3290,-/4190,- 3789+?/4689+?

Jeg må tilstå jeg synes det er litt rart at Netcom ser ut til å "straffe" de som binder seg med størst månedsgebyr med en høyere totalpris. Jeg hadde trodd det skulle bli motsatt, men de har nok sine grunner. Så på lanseringsdagen blir det nok (såfremt de ikke er tomme) en 16GB iPhone 3G på meg. Og antakelig en 8GB iPhone 3G til madammen, men hun blir nok å ende på iTalk small og selge sjela si til Netcom. :)

 • Even

  Det du skal være klar over er at du vil måtte betale ganske mye i toll og avgifter, om de i det hele tatt vil sende en “åpen” iPhone til utlandet.

  Ellers er jeg helt enig med deg, NetComs iPhone-abonementer er helt på trynet, men jeg tror nok jeg kommer til å gå for iTalk Small allikevel, NetComs iPhone er en meget dyr fornøyelse, men en fornøyelse like fullt (Ikke NetCom-delen).

 • Mikal Johnsen

  Jo det skal da også være mulig å kjøpe seg ut av abonnementet i samme åndedrag som du signerer det. Regn med at telefonen ( 8 GB) koster ca 1300+3400 altså en 4700 – 4800 kr. I tillegg må hvisnok den nye aktiviseres hos forhandler. Hvor lang tid d tar før man kan gå rundt dette spørs jo. Men tviler på at alt er på plass den 12. juli. Spørsmålet er om man ikke må tilpasse youtube kosinga til når man er på WLAN…men kjipern er det nå uansett. Skulle startet på 500 GB, 1000 GB og deretter ubegrenset. Ser at netcom selger mobilt kontor med 3g ubegrenset for 499…

  Spør du meg skulle en heller fått en OK deal på taksten (varierende på type iTalk abo) på ringeminutter/sms og fri bruk av data uansett.

 • Ja, jeg har nok endret mening. :) Jeg blir å kjøpe meg fri og bruke telefonen på jobbens Telenor Bedrift abo. Jeg har ikke fri data der heller, så jeg må nok begrense meg noe. Men det er heldigvis wlan både hjemme og på jobb. Og i verste fall kan jobben kjøpe fri data som tilleggstjeneste til meg, men antakelig blir det ikke nødvendig. :p

  Men kryss fingrene for at jeg ikke møter tomme butikker overalt på lanseringsdagen!

  Og jeg har oppdatert artikkelen. :)

 • Glenn

  Jeg er tildels enig i kritikken Netcom har fått for prisene sine. Selv om 399,- pr. mnd. nok vil holde for meg for å bruke opp de 100 ringeminuttene og sms’ene man “får” med. Det jeg sliter med er å finne et sted som viser hvor mange ringeminutter og sms man har igjen. Netcom sitt kundesenter henviste meg til “min side” og iPhone sin statistikk, men jeg syntes ikke de stedene gir den informasjonen er er på utkikk etter. Jeg er så heldig at jeg har wlan både hjemme og på jobb og hos de fleste kjente, dessuten sykler jeg til jobben, hehe.

  Er forøvrig helt superfornøyd med min nye iPhone. Blir spennende å se om Nokia og SE klarer å overleve, eller om de kommer til å spy ut iPhone lignende telefoner i fremtiden.