Hvorfor jeg forlater Twitter

Jeg har vært veldig aktiv på Twitter. På noen automatiske ranking-tjenester har jeg sett meg rangert som den mest aktive tvitreren i Troms fylke, og jeg frykter at det er helt korrekt.

Derfor er det vemodig når jeg nå har kommet frem til at jeg må forlate Twitter.

I begynnelsen av min Twitter-karriere var det følelsen av et fagmiljø som tiltrakk meg. Jeg fulgte folk med samme interesser, og vi diskuterte faglige ting. Jeg følte at kvaliteten på informasjonen som fløt var minst like god som den jeg før fikk ved å lese blogger rundt omkring på nettet. Derfor valgte jeg Twitter.

Nå, på slutten av min Twitter-karriere føler jeg at Twitter er fullt av pludring om filmer, spill, nyheter, hverdagsobservasjoner , “morsomme linker” og kjendisspotting. Den eneste funksjonen jeg ser at Twitter kan ha for meg personlig er nettverksbygging, men det blir uansett for globalt til at jeg føler det er matnyttig nok for meg.

Måten jeg bruker Twitter på er at jeg leser absolutt alt som sies av de jeg følger. Har jeg vært offline en dag blar jeg meg helt tilbake til der jeg var sist, og leser meg ajour. For å klare dette følger jeg veldig få, og går stadig gjennom listen min og fjerner folk jeg ikke synes er relevante nok. Derfor har jeg også nesten dobbel så mange followers enn hva jeg følger selv. Jeg har aldri vært kjent for moderasjon, og det gjenspeiles nok i min Twitter-bruk. For en informasjonsjunkie blir det fort alt eller ingenting…

Jeg har en utfordring til deg: Åpne opp din egen Twitter-strøm akkurat nå. Se nedover første side. Finner du noe der du virkelig hadde savnet om du ikke hadde vært på Twitter i dag? Hadde noe der tilført deg noe du ellers hadde gått glipp av? Og ikke klart å finne på Facebook, Digg.com eller Reddit?

Forhåpentligvis får jeg brukt tiden andre plasser fremover. Jeg håper på litt mer tid på denne bloggen, men også mer tid på ymse programmeringsprosjekter som aldri har kommet lenger enn planleggingsstadiet.

Men jeg blir ikke å slette meg fra Twitter. Jeg vil få (og svare) DM og mentions fordi jeg får epostvarsel på dem, men den daglige lesingen er altså over for min del. Noen få utvalgte legger jeg inn i Google Reader.

 • Det var synd å høre. Jeg forstår valget ditt, men blir å save kvalitetsmeldingene som kom fra deg.

 • Tenkte her om dagen at det var lenge siden jeg hadde lest noe fra deg. Takk for gode utvekslinger og hjelp til Commodore 64 :)

 • Takk det samme! Godt høre at tiden min på Twitter satte noen spor! ;)

 • Joakim

  Jeg vet at jeg kommenterer på et gammelt innlegg, men fikk lyst til å nevne en idé jeg har gått med i noen år.

  Sosiale nettverk og mikrobloggtjenester baserer seg på konseptet å følge andre personer, noe Twitter er det enkleste og mest kjente eksemplet på.

  Men Twitter har som du sier blitt en salig blanding av interessant og totalt uinteressant informasjon. “Breaking news”, og bilder av den siste cappuchino-koppen på byen. Nyttig fagstoff og meningsløse hverdagslige ytringer. Alt i én lang og uoversiktlig liste man må lese gjennom for å følge med.

  Grunnen til at det har blitt sånn er at de færreste bruker Twitter til å spre informasjon om ett bestemt tema. Som oftest blir det en blanding av alle interessene til den personen som twitrer. Men hva om jeg bare er interessert i det du sier som har med Drupal å gjøre? Med all respekt, jeg trenger ikke få med meg alt annet du måtte ha på hjertet :)

  Det jeg ønsker meg er en tjeneste hvor, når jeg velger å følge noen, også velger hvilke temaer jeg skal følge fra den personen. Resultatet hadde vært en stream som jeg enkelt kan filtrere på tema. Det kan være Drupal-tweets, humoristiske tweets, eller tweets om fotball. Eller alle tweets fra de jeg kjenner personlig, for det kan faktisk være interessant. Alt annet vil ikke vises i min stream.

  Diaspora sitt Aspects-konsept, som Google Plus har kopiert og kalt Circles, er et forsøk på å få til noe lignende. Men de gjør det bakvent i forhold til hva jeg tenker meg. Selv om man plasserer folk i grupper, får man fortsatt den samme salige blandingen av temaer. Fordi folk bruker den ene kanalen ut som man har til alle mulige temaer.

  Hva jeg ser for meg er at hver enkelt definerer “aspekter” av seg selv. Når andre velger å følge deg, må de velge hvilke av dine aspekter man er interessert i.

  Det er (såklart) noen problemer med den idéen. Det blir mer jobb å definere ens aspekter, mer jobb å velge et aspekt når man “tweeter” noe, og mer jobb å velge aspekter når man vil følge andre. En persons aspekter kan også endre seg over tid – hva skjer da? Samtidig blir det en skikkelig “filter bubble”, med alt det innebærer (godt og vondt).

  Det finnes garantert andre og bedre måter å oppnå det jeg ser for meg, og jeg er sikker på at det vil komme tjenester som løser dette. Dette er ihvertfall det beste jeg har kommet fram til hittil. Håper noen synes det interessant, og forhåpentlig blir noen inspirert til å komme opp med en bedre idé.

  (Har tenkt å dele dette på engelsk på Google Plus, men må søke litt først for å se hva andre har sagt før meg.)

 • Det hørtes egentlig veldig fornuftig ut. Mang en gang har jeg kommet over blogger hvor jeg skulle ønske jeg kunne plukket meg ut en håndfull av innleggskategorien og abonnere på RSS for bare de kategoriene. De fleste blogger bruker jo kategorier som standard. Jeg laget meg et lite hack for å filtrere RSS, men det er ikke optimalt fordi det er kronglete å administrere i lengden.

  Aspects/circles/categories på Twitter høres ut som en lur ting :)

  Og kategori-filter på Google Reader hadde også vært himmelsk…