Fartsparadokset 9.04.08

Apple har ved flere anledninger understreket at de fokuserer optimalisering på det som synes for brukeren. Av og til bare for å få ting til å virke kjappere, ettersom det er det brukere til syvende og sist merker. Et godt eksempel på det motsatte er Windows Vistas filkopiering.

I nettleserverden er det (dessverre) blitt veldig vanlig å sammeligne nettleseres hastighet med benchmark-tester som gjør en kunstig test av nettleserens hastighet. Og i mange av disse, er Firefox 3 markant kjappere enn Safari 3.1. Dessverre viser aldri slike kunstige tester hele sannheten, og for de av oss med OS X (jeg setter pris på om noen tester dette på Windows også) er det fort gjort å teste dette:

  1. Start Firefox 3 og Safari 3.1 side om side.
  2. Slå av innholdsfiltre (adblocker, Flashblocker osv) i begge to.
  3. Last en side stappfull av elementer, gjerne både Flash og bilder (jeg brukte forsiden på VG.no) i begge nettleserene.
  4. Scroll opp og ned med musehjul eller scrollbar i begge nettleserene, og merk hvordan Firefox 3 kjennes ut som sirup sammenlignet med Safari!

Og før noen spør, resultatet er det samme med smooth scrolling både av og på i Firefox. Den innstillingen har strengt tatt ingenting med dette fenomenet å gjøre.